Főoldal
Kritika
Nyereményjáték
Aktuális
Hírek
Boncasztal
Rendezvény
Anime
Link
Friss


 
 
Keresés
Szigorúan röhejes - híres kémfilmparódiák
 
kg - 2008.08.23.
 

A héten a Zsenikém alkotói ismét megpróbálkoznak azzal, hogy gúnyt űzzenek őfelsége titkos ügynökéből és az őt övező mítoszból. Pedig eddig is sokan próbálkoztak több-kevesebb sikerrel.

Austin Powers sorozat 

Kétségtelenül a James Bond paródiák legismertebbike volt a Mike Myers által fémjelzett és trilógiává duzzasztott sorozat. Austin Powers kifigurázott mindent, amit Bondban imádtunk, a hatvanas évek szabad szexualitását, a csinos Bond-lányokat és a rosszarcú gonoszokat. Gátlástalanul loptak az eredeti szériából, az Oroszországból szeretettel zenéjének főtémáját, Dr. No ruháját, a cilinderdobáló rosszfiút a Goldfinger-ből. Minden percén éreztük, hogy itt aztán tényleg beleadtak apait-anyait, hogy igazán nevetségessé tegyék az angol sztárkémet. Az egyes epizódok sajnos csökkenő színvonal-szintet mutattak, a gusztustalanságokra építő poénok száma pedig egyre nőtt. Kár érte, mivel egy jobban átgondolt koncepció talán klasszikust is teremthetett volna belőle.

Titkos információ: Austin apjának szerepére a legelső James Bond-ot játszó Sean Connery-t szerették volna megnyerni az alkotók, ő azonban nem vállalta saját karakterének parodizálását, így be kellett érniük a szintén arisztokratikus külsejű, ám csekély kém-múlttal rendelkező Michael Caine-nel.

True Lies - Két tűz között

Arnold Schwarzenegger is felsorakozott, hogy görbe tükröt állítson egyrészt saját akcióhős múltja, másrészt pedig a titkos-ügynökös filmek elé. A film egy – szokás szerint az amerikai újra hatására ködbe vesző - francia eredeti remake-je, melyben a Schwarzeneggerre cseppet sem hasonlító, vékonyka Thierry Lhermitte alakította a főszerepet. A férje kettős életére rájövő feleség története hálás téma és amerikai költségvetéssel felturbózva még látványos is lett. Az amerikai kormány is fontosnak tartotta a film létrejöttét, mivel két Harrier vadászgéppel támogatta azt. Vagy Arnie már ekkor is bensőséges kapcsolatot ápolt a legfelsőbb körökkel?

Titkos információ: Szinte az összes alkotó összeállt a 2000-es évek elején, hogy leforgassák a folytatást, azonban a forgatókönyv hiányosságai és 9/11 eseményei miatt elhalasztották. A rendező, James Cameron így indokolta: „Napjainkban a terrorizmus nem vicces többé.” Ironikus módon az ezen a héten bemutatott Zsenikém talán az első film, amely gúnyt űz szeptember 11-ből, bár inkább az elnök aznapi viselkedéséből, mint a terrorizmusból.

Johnny English

Miután Rowan Atkinson Mr. Bean bőrébe bújva minden lehetséges babért learatott, páran úgy gondolták, milyen vicces lenne ez az alak, ha anti-James Bond-ként parádézna. Végül is tökéletes ellentéte a sármos, férfias, nőcsábász 007-esnek. Az ígéretes alapkoncepcióból egy szerethető, bár kevésbé ötletes filmet sikerült kreálniuk. A közönséget elsősorban az lepte meg, hogy – Mr. Bean-nel ellentétben - Johnny English mormogás helyett képes egész mondatokban beszélni. A szavakat a szájába pedig, saját magukat is kigúnyolva, olyan edzett írók adták, mint Neal Purvis és Robert Wade, akik a Casino Royale, a Halj meg máskor és A világ nem elég szkriptjéért is felelősek.

Titkos információ: A film alapjául egy bankkártya reklámszpotja szolgált, amelyben először tűnt fel az oktondi titkosügynök.

Folytassa a kémkedést!

Az angol filmipar klasszikus vígjátéksorozata mindent és mindenkit parodizált Kleopátrától, VIII. Henrikig,  az orvosoktól a tanárokig, miért pont a kémek maradtak volna ki? A film gyorsan reagált, hiszen megjelenésekor még csak a harmadik Bond-film, a Goldfinger jött ki a mozikba. Persze dominálnak benne az elmaradhatatlan kütyük és átváltozások, mely során egy szupertitkos kémiai formula elrablóit üldözik hőseink. Továbbá ez a film volt a jellegzetes szőke „Folytassa-szexbomba” Barbara Windsor első bemutatkozása.

Titkos információ: A film érdekes módon számos hasonlóságot mutat a 25 évvel később készült Halálos rémületben című Bond-mozival. Mindkét film Bécsben, Észak-Afrikában és Angliában játszódott és robbanó tejesüvegekkel fenyegető főgonoszuk volt.

 
 
 
 
   
   
  RSS